Кожен дачник хоче, щоб його ділянку давав рясний і якісний урожай, щоб на ньому цвіли красиві квіти. Однак треба маті на увазі, що культурні рослини добре ростуть, розвиваються і дають великий урожай тільки на родючих грунтах, здатних забезпечити для них гарне харчування.

Грунти переважної кількості садових ділянок Московської області володіють невисоким природним родючістю і потребують обов’язкового поповненні поживних речовин. На грунтах бідних, мало удобрених не слід чекати хороших врожаїв.
Для підвищення родючості грунтів в першу чергу використовують добрива. Добривами називаються речовини, в яких містяться поживні елементи для рослин. Чим менш родюча грунт, тим паче треба вносити добрив.
З усіх видів добрив (органічних, мінеральних, бактеріальних) найважливішим джерелом поповнення в грунтах поживних речовин є органічні добрива. До них відносяться добрива, що складаються із залишків рослинного і тваринного походження : гній, пташиний послід, сапропель, фекалії, різні компости і т. п. У порівнянні з інакшими видами добрив використання органічних має ряд переваг.
• Органічні добрива «працюють» довше, ніж мінеральні. Так, дія повної дози гною (з розрахунку 3-4 кілограми на м2) триває на легких піщаних грунтах 3-4 роки, а на важких глинистих ще довше – 6-8 років. Те ж кількість мінеральних добрив, як на легких грунтах, так і на важких, діє на рослини швидко, але недовго.
Органічні добрива мають всі потрібні елементи живлення для рослин: азот, калій, фосфор, кальцій, сірку, а також мікроелементи: цинк, марганець, бор, молібден та інші. Тому їх називають повними добривами. При розкладанні органічних добрив виділяється дуже важлива для живлення рослин вуглекислота, а також інші необхідні для росту речовини, в тому числі антибіотики і гормони.
• Крім збагачення грунтів поживними речовинами, органічні добрива надають сприятливий вплив на фізичні властивості грунтів, покращують їх структуру. При внесенні компосту в легені – піщані і супіщані – грунту підвищується їх здатність утримувати і поглинати вологу, а також поживні речовини. Важкі глинисті грунти при застосуванні органічних добрив стають більш пухкими, зменшується їх «зв’язність», збільшується доступ повітря. У результаті впливу органічних речовин умови для розвитку і росту рослин на вашому садовій ділянці значно поліпшуються.
• Важливою перевагою органічних добрив є їх здатність накопичувати в грунтах гумус.
Тільки при системному застосуванні органічних добрив можливо підвищити і зберегти родючість грунтів.
Гумус – важлива частина грунту. Він утворюється під час біохімічного перетворення тваринних та рослинних решток. Гумус відіграє велику роль у створенні та збереженні родючості грунту. Кожен садівник повинен прагнути збагатити грунт на своїй ділянці
гумусом, якщо, звичайно, він чекає великих врожаїв і рясного цвітіння.
Гумус – основний накопичувач запасів поживних речовин у грунті. У ньому міститься майже 100 % всіх запасів азоту, значна частина фосфору, сірки, мікроелементів. Але потрібно враховувати, що поживні речовини в гумусі знаходяться в недоступній для рослин формі і тільки після впливу на нього мікроорганізмів грунт збагачується доступними для рослин елементами живлення.
У підзолистих грунтах нашої зони вміст гумусу дуже низька. У легенях – супіщаних та піщаних грунтах – його вміст становить один-1,5 %, тоді як найкращим для успішного вирощування більшості культурних рослин на садових ділянках вважається вміст гумусу не менше 5-6 %. Отже, ми можемо підвищити вміст гумусу в грунті до цієї величини тільки при системному застосуванні органічних добрив і, зокрема, компосту, якому присвячена дана книга.
Потрібно мати на увазі, що запаси гумусу в грунті далеко не постійні. З щорічними врожаями з грунту йде значна кількість поживних речовин і відбувається розпад гумусу. Особливо швидко це відбувається при вирощуванні коренеплодів, картоплі, овочів.
Швидше розпад гумусу йде в легких грунтах, повільніше – у важких глинистих. Тому в піщані грунти органічні добрива слід вносити частіше, ніж у глинисті.
Втрата гумусу погіршує хімічні і, особливо, фізичні властивості грунтів. З втратою гумусу руйнується, в першу чергу, грунтова структура. Руйнування структури негативно впливає на постачання грунту вологою і повітрям. Грунт при цьому нагадує пил, після дощів і навесні після танення снігу «запливає», рослинам для нормального розвитку не вистачає кисню, порушується робота коренів і, отже, знижується врожайність. Збагачуючи грунт органічними добривами, ми тим самим захищаємо її від втрати гумусу.
У нашій зоні на садових ділянках при інтенсивному використанні землі збереження гумусу можливо в тому випадку, якщо раз на два – три роки вносити не менше 5-6 кілограм на м2 органічного добрива.
Найціннішим органічним добривом завжди вважався гній. Проте в даний час гній буває важко купити, та й дорого. Не завжди вдається в достатній кількості придбати торф, який можна використовувати як органічне добриво після спеціальної підготовки. Тому винятково велику роль в садівництві та городництві відіграють різноманітні компости, які ви можете приготувати на ділянці самі. І це одне з головних їхніх достоїнств.

 

Добавить комментарий