Пиво – третій по рахунку напій по популярності після кави та чаю. Що ж у ньому такого, що люди його так люблять? А деякі навіть жертвують здоров’ям і навіть життям через цю свою любов.

З’явився цей чудо-напій ще в стародавньому Єгипті. Він готувався з ячмінного солоду і був майже безалкогольним, тому його вживали щодня і в великих кількостях. Наприклад, будівельникам пірамід на день видавалось три хлібини, три глечики пива, часник і цибулю. Це був їхній постійний раціон. Єгиптяни приписували винахід цього напою Озірісу (богу відродження і потойбічного світу). Ну, це історія. А як же зараз виглядає ситуація?

Сучасне пиво в кращому випадку виготовляють з ячмінного, рисового або пшеничного солоду. Хоча, як підказує досвід і факти – синтетичним способом. У ньому тепер чималий вміст алкоголю. Особливо, якщо брати до уваги міцне (темне). Важко в теперішніх умовах випивати по три літри пива щодня і не стали алкогольно залежним. До речі, якраз пиво в цьому випадку дуже страшне, бо вміст алкоголю не великий (відносно), тому людина звикає до нього поступово. А потім або збільшує кількість випитого, або підвищує градус.

Зростає попит – зростає і пропозиція. Нові броварні (http://www.dlab.com.ua/rubrika/649), кіоски з “живим пивом”, алкомаркети, напевне, найбільш вигідний бізнес сьогодні. І це в той час, як цілеспрямованої пропаганди спорту та здорового способу життя практично не існує.

Як показують дослідження, пивний алкоголізм – дуже поширене явище в Україні. І залежність виникає не від самого пива, а від алкоголю, який туди добавлений. Інколи вистачає одної півлітрової пляшки, щоб повністю оп’яніти. Це вже залежить від ваги та фізичних даних людини.

Вертаючись до історії, згадаємо цікавий факт: у шумерів (найдавнішого населення Дворіччя) броварство вважалось чи не найважливішим заняттям, було навіть під покровительством богині Нінкасі. В них було понад п’ятнадцять видів пива! І це у третьому тисячолітті до нашої ери! Важко собі навіть уявити, що до наших днів збереглись хоч приблизні рецепти. Цікаво було б попробувати на смак справжнє старовинне пиво. До речі, як стверджує німецький археолог Е.Хубер, він знайшов клинопис з тих часів, де були рецепти кількох видів шумерського пива. То виходить, що в принципі відновити смак можливо, але не вигідно і мало кому цікаво. Тому нам залишається тільки уявляти собі, що це таке було і насолоджуватись смаком “шедеврів” сучасного пивоваріння.

І ще цікавий момент: звідки з’явилась тенденція асоціювати пиво з футболом? Бо в давні часи такої гри не було, тому зовсім не зрозуміло, чому так склалось. Тим більше, що якось важко поєднувати спорт і алкоголь, навіть логіка не дозволяє. Але судити Вам.